Pemberdayaan Kelompok Disabilitas dalam Upaya Meningkatkan Kemandirian Wirausaha melalui Pelatihan Kripik Pisang

  • Wisnu Setiadi UIN Sunan Kalijaga Yogyakarta

Abstract

Disability is still a strategic issue that continues to be voiced in the public sphere to get their rights. The difficulty of getting a job and the lack of self-confidence add to the bad stigma of disability for people with disabilities. The purpose of writing this research as a momentum to bring awareness of entrepreneurship for disabled groups. On the other hand, as an increase in the capacity of managing banana skills into chips with flavor variants. This research service uses Participatory Learning Methods with techniques in the form of training simulations ranging from planning, implementation and evaluation. The research method is descriptive-qualitative with observation data collection, interviews, and documentation. The results of the study explained that the training started from the planning stage by looking from an objective point of view at the members of the village Disability Group and looking at the direction of the SIGAB companion at the KDK. Banana chips processing training has an impact on participants, namely adding insight into the selection of bananas, frying techniques, and providing flavor variants. In order for the sustainability of the program to be achieved more optimally to realize the disabled community who are independent entrepreneurs, partners with related stakeholders are needed.

References

Abdussamad, Z. (2021). Metode Penelitian Kualitatif. Makassar: Syakir Media Press.
Agusman, M. F., & Hidayat, L. (2023). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Program RINDI (Rintisan Desa Inklusi) dalam Pemenuhan Hak Disabilitas. Edukatif: Jurnal Ilmu Pendidi, 5(5), 2148-2159.
Apriyanti, M. E. (2018). Pentingnya Kemasan Terhadap Penjualan Produk Perusahaan. Sosio e-kons, 10(1), 20-27.
Aprizal, & Nurdiansyah. (2023). Pelatihan Pembuatan Keripik Pisang Berbagai Rasa dan Pengemasan di Desa Morowa Kab. Bantaeng. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Nusantara, 4(4), 3063-3071.
Firdaus, V., & Hasanah, H. (2018). Pengaruh Pelatihan dan Pendidikan Kewirausahaan terhadap Motivasi Berwirausaha pada Penyandang Disabilitas di Kabupaten Jember. Fenomena, 17(2), 263-286.
Gandhawangi, S. (2020). Pemberdayaan Penyandang Disabilitas Dimulai Dari Pendataan. Diambil kembali dari Kompas. Diakses 31 Mei 2024. https://www.kompas.id/Baca/Humaniora/2023/01/03/Pemberdayaan-Penyandang-Disabilitas-Dimulai-Dari-Pendataan
Jarmitia, S., Sulistyani, A., Yulandari, N., Tatar, F., & Santoso, H. (2016). Hubungan Antara Dukungan Sosial dengan Kepercayaan Diri pada Penyandang Disabilitas Fisik di SLB Kota Banda Aceh. Jurnal Psikoislamedia, 1(1), 61-69.
Kemenko. (2022). Dukungan Program Pemerintah dalam Pemberdayaan UMKM untuk Memperkuat Stabilitas Ekonomi Daerah. Diambil dari ekon.go.id. Diakses 27 Mei 2024. https://www.ekon.go.id/publikasi/detail/3624/dukungan-program-pemerintah-dalam-pemberdayaan-umkm-untuk-memperkuat-stabilitas-ekonomi-daerah
Khosyiati, N. E., Ma’ruf, K., Ramadhan, F. A., & Cahyapradana, A. T. (2023). Diska Rancangan Aplikasi Mobileberbasis Gamifikasi Penyedia Kerja Penyandang Disabilitas di Wilayah Yogyakarta. 1(3), 99-107.
Muslim, A. (2012). Dasar Dasar Pengembangan Masyarakat. Yogyakarta: Samudra Biru.
Putra, R. S., Marpaung, Y. N., Pradhana, Y., & Rimbananto, M. R. (2021). Pesan Kesetaraan Penyandang Disabilitas Melalui Interaksi Simbolik Media Sosial. Interaksi: Jurnal Ilmu Komunikasi, 10(1), 1 - 11.
Ratnaningtyas, H., Maulana, A., Nofiyanti, F., & Ingkadi, R. (2023). Pengembangan Usaha Keripik Pisang Kelompok Anggrek Karya Cacat Bersama Kampung Beting Muara Gembong Bekasi. Jurnal Pemberdayaan Pariwisata, 5(1), 41-52.
Sasoko, D. M. (2022). Pentingnya Perencanaan dalam Upaya Pencapaian Tujuan Yang Efektif dan Efisien. Jurnal Studi Interdisipliner Perspektif, 21(2), 83-89.
Syahril, M., & Redaputri, A. P. (2023). Pemberdayaan Kaum Difabel dalam Membangun Industri Kreatif di Yogyakarta. Jurnal Pengabdian UMKM, 2(1), 1-7.
Utami, W. K. (2019). Studi Perbandingan Perlindungan Hak Penyandang Disabilitas di Indonesia dan Wilayah Asia Tenggara. Jurnal Polinter, 4(2).
Wicaksono, D., Suryandari, N., & Camelia, A. (2021). Stereotip Tentang Difabel: Sebuah Perspektif Komunikasi Lintasbudaya. Interaksi: Jurnal Ilmu Komunikasi, 10(1), 33 –43.
Zees, S. R., Setyadi, D., & Iswanti, M. (2022). Pembuatan Kripik Pisang Oleh Kelompok Program Keluarga Harapan, Kelurahan Penggaron Lor Semarang. Prosiding Seminar Hasil Penelitian dan Pengabdian Masyarakat, 4(1), 1050-1060.
Published
2024-07-29
Section
Articles